Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Tümsek Baskı Çalıştayı ve Takvim Çalışması Gerçekleştirildi

.

Japonya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. Yıldönümü kapsamında düzenlenen 27. Japonya Günleri, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kültür&sanat çalışmaları ile zenginleşti. Bu çalışmalar arasında, Resim Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Umut GERMEÇ, Dr. Öğr. Üyesi Ezgi YEMENİCİOĞLU NEGİR ve Arş. Gör. Ayşe EKİCİ’nin yürütücülüğünü üstlendiği Tümsek Baskı Çalıştayı ve Takvim Çalışması yer aldı. GSF, NFK fuaye alanında gerçekleştirilen etkinliklerden Tümsek Baskı Çalıştayı’nda Gravür Atölyesi öğrencileri tümsek baskı çalışmalarını kâğıt, bez çanta gibi çeşitli yüzeylere uygulayarak izleyenlerin beğenisine sundu.

Etkinliğin bir diğer bölümü olan “Takvim Çalışması”nda ise Resim Bölümü Gravür Atölyesi ve Japonca Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin üretim süreçlerine katkı sağladığı takvimler sergilendi. Takvim çalışmasında hem Japon hem de Türk kültüründe yer alan ortak değerler olarak ele alınan tümsek baskı ve kâğıt yapımı gibi uygulamalara dikkat çekilmesi amaçlandı. Bunun yanında Japon kültüründeki bambular ile benzerliğinden hareketle malzeme olarak saz kamışları seçildi. Takvimlerin tasarımları ise Doç. Dr. Umut GERMEÇ ve Dr. Öğr. Üyesi Ezgi YEMENİCİOĞLU NEGİR’in hazırladığı imajlarla oluşturuldu.

Etkinlikte Japonca Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin eski ders notlarından oluşan atık kâğıtlardan geri dönüşüm yoluyla elde edilen kâğıtların yapım aşamasını, üniversitemizin yeşil alanlarından toplanan sazların işlenerek takvim stantları olarak değerlendirilmesini ve takvimlerin hazırlanışında geçen süreçleri içeren görseller, sonuç ürünü olan takvimlerle birlikte sergilendi. Disiplinlerarası iş birliği içinde gerçekleşen etkinlik, atıkların yeniden kullanıma kazandırılmasıyla geri dönüşüme ve doğal malzemelerin ve çevremizdeki kaynakların verimli kullanımıyla sürdürülebilirliğe yaptığı vurgu ile beğeni kazandı.