Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Arş. Gör. Dr. Mert YAVAŞCA'nın "Aile Oyunu" Adlı Kişisel Sergisi Açıldı

.

Resim Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Mert YAVAŞCA'nın "Aile Oyunu" adlı kişisel sergisi 18 Ekim 2022 tarihinde Güzel Sanatlar Fakültesi NFK fuaye alanında açıldı. "Aile Oyunu" ve "Oyuncak Cenazesi" isimli iki yerleştirmeden oluşan serginin açılışına Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Evren KARAYEL GÖKKAYA, fakülte öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

2020 yılında SAHA eser üretim desteği ile Amsterdam Corridor Project Space'te "Adalet, Mülk, Temel" isimli projede online olarak yer alan "Aile Oyunu" isimli yerleştirmede, aile içi ilişkilerdeki hiyerarşik yapıya, aile olmanın getirdiği rastlantısal bağlara, geleneksel zorunluluklara ve sınırlara toplumsal bir uzamda öznel kaygılar üzerinden yaklaşılmaktadır. Zamanla kendini güncelleyen bu entropik oyun düzlemi, objeleşen kimliklerin ve mekânların, ‘mutlak son’u kiçleştirme gayretiyle birlikte görünür olduğu bir erk eleştirisidir. Bu çocuksu oyun güdüsünün sanat eseri olarak inşası, beraberindeki muğlak kuralları ve oynanamaz haliyle, izleyicinin bu güç oyununa dahil olma reflekslerini de sorgulamaktadır.

"Oyuncak Cenazesi" isimli yerleştirme ise dört oyuncak erkek figürü ve bir çikolata kutusundan oluşmaktadır. Eserde, toplumsal belleğin gelenekselleşmiş kodlarını kurcalayan refleks, bir çocuk oyununa sirayet eden ölüm olgusuyla temsil edilmektedir. Sanatçının kendi çocukluğunda oynadığı bir oyundan hareketle kurgulanan temsil, gündelik yaşamda ölümün farklı işleyişleri ile sıklıkla karşılaşılan coğrafyaları işaretleyen bir mekanizmayı içinde taşımaktadır.

Sergi, Güzel Sanatlar Fakültesi NFK fuaye alanında 27 Ekim 2022 tarihine kadar görülebilecek.